Meerdaagse wandeltochten in Oost-Vlaanderen

Meerdaagse wandeltochten in Oost-Vlaanderen

De mooiste wandelvakanties, met of zonder bagagevervoer

Op je eentje, met vrienden of met het hele gezin: als je echt wil genieten van de Oost-Vlaamse natuur, kan je er evengoed een wandelvakantie van maken. Je hoeft niet eens een fanatiek stapper te zijn; er zijn ook veel comfortabele opties met bagagevervoer.

Dit zijn onze tips voor de de mooiste meerdaagse wandeltochten:

  1. Dauwtrip wandelroute in de Vlaamse Ardennen
  2. Meetjeslandse bossen wandelroute
  3. Weekendje Moervaartvallei wandelroute 
  4. Vlaamse Ardennen Challenge wandelroute
  5. Vijfdaagse trektocht 'Met vijf in bed' (met bagagevervoer)
  6. Twee dagen natuurwandelen langs de Leie (met bagagevervoer)
  7. Grote Routepaden in Oost-Vlaanderen
  8. Stippel zelf je tocht uit met wandelknooppunten
Meerdaagse wandeltocht

Op wandelvakantie in Oost-Vlaanderen

Dauwtrip wandelroute

24,6 kilometer - 2 tot 3 dagen - Vlaamse Ardennen 

Lage zon en witte nevelslierten tussen de groene heuvels: vroeg in de ochtend zijn de Vlaamse Ardennen op hun mooist. Wie vergezichten in het vizier heeft, springt voor dag en dauw uit de veren voor een extra lange wandeltocht in en rond het magische natuurgebied ‘t Burreken. Vergeet je camera niet in je trekrugzak te steken!

Andere hoogtepunten van de wandeling zijn onder meer de de Bossenaremolen, de Taaienberg en vooral 't Bosgat, een gehucht dat deel uitmaakt van Schorisse. Het heeft een prachtig uitkijkpunt over de Vlaamse Ardennen. Wil je even op adem komen? Dan zoek je de Z+ bankjes op, wat staat voor 'zitten met een plus'. Het zijn bijzondere zitobjecten, ontworpen door kunstenaars en gerealiseerd door lokale makers. Dat wordt uitpuffen in stijl!

Je kan de wandeling indelen zoals je zelf wil. Overnachten doe je bijvoorbeeld in B&B Amberhoeve, B&B Kokerelle of voor de kampeerders: bivakzone Wereldboom, een privé natuurgebied met een vijfsterrenuitzicht. 

Bekijk de route in detail

Burreken.jpg
huisje burreken.jpg
Burreken paarden © Dries Geenens.jpg
't Burreken is één van de meest schilderachtige plekjes in de Vlaamse Ardennen

Meetjeslandse bossen wandelroute

68 kilometer - 3 tot 4 dagen - Meetjesland

Op deze lange wandeltocht doorkruis je de allermooiste bossen van het Meetjesland: Het Leen, het Landschapspark Drongengoed en de Lembeekse bossen. Beklim de uitkijktoren in Het Leen, waan je in de Hoge Venen op de vlonderpaden van het Maldegemveld en ontdek het grootste bos van Oost-Vlaanderen. 

Je kan de wandeling indelen zoals je zelf wil. Overnachten doe je bijvoorbeeld in Nest Cabin of Boutique Hotel Shamon. Ook voor wie met de tent op pad is, zijn er verschillende opties zoals camping Malpertuus of de bivakzone Onderdale.

Bekijk de route in detail

Analytics-cookies inschakelen om de ingesloten YouTube-video te tonen
Mijn cookiekeuzes beheren

Weekendje Moervaartvallei wandelroute

24,5 kilometer - 2 dagen - Waasland

De Moervaartvallei is een paradijs voor natuurliefhebbers, en dat merk je meteen. Deze wandeling loopt onder meer door het Heidebos en het Kloosterbos. Het zijn natuurgebieden vol afwisseling en diversiteit, met loofbomen, naaldbomen, heide, droge graslanden, dreven en verlaten akkers.

En dan zijn er nog de kreken: prachtige natuur zo ver het oog reikt. De uitgestrekte waterpartijen die het groene polderlandschap onderbreken, trekken duizenden vogels en andere diertjes aan. De Pereboomsgatkreek is altijd mooi om te zien, maar vooral ’s ochtends en ’s avonds. En de Grote Kreek is werkelijk een oase van rust! Op de wiegende bomen en het ruisende riet na hoor je hier niets. Maak eens een rondje om de kreek en met wat geluk spot je een wezel, hermelijn of bunzing langs de oevers. 

Overnachten doe je bijvoorbeeld in De Minnetuin, B&B Malpertuus of camping De Rode Sluis/’t Polderhuis.

Bekijk de route in detail

Grote Kreek
Op de wandeltocht kom je onder meer langs de Grote Kreek ...
2 wandelaars in het Heidebos
en het Heidebos

Vlaamse Ardennen Challenge wandelroute

22,5 kilometer - 2 dagen - Vlaamse Ardennen 

Niet bang voor een uitdaging? Waag je dan aan deze wandelroute en ontdek wat de Vlaamse Ardennen zo bijzonder maakt: magische bossen afgewisseld met charmante dorpjes en weidse uitzichten. Onderweg kan je genieten van heerlijke streekbieren en -gerechten in gezellige horecazaken.

De wandelroute flirt met de taalgrens en start aan de rand van het alombekende Muziekbos. In het voorjaar is de bosgrond er bedekt met bloeiende wilde hyacinten, maar ook in andere seizoenen kun je genieten van dit prachtige beukenbos. Daarna stap je onder meer naar brouwerij Au Chaudron des Légendes, waar je een Quintine blond of een bruine Hercule kunt degusteren (genoemd naar Hercule Poirot, fictief inwoner van Ellezelles). Het volgende dorpje op je route is La Houppe: een gezellige plek omgeven door bossen, en met haar vele cafeetjes en restaurants de perfecte plek om even bij te tanken. Ook Bos Ter Rijst komt aan bod: een heerlijk wandelbos met uitzonderlijke fauna en flora. 

Overnachten kan in een safaritent van De IJsmolenhoeve of B&B Muzieklo, vlak bij het Muziekbos!

Bekijk de route in detail

Muziekbos
Ellezelles_DavidSamyn4.jpg
AquaFonsVitae_DavidSamyn.jpg
Wie de hoogtemeters op deze tocht trotseert, wordt beloond met prachtige uitzichten

Vijfdaagse trektocht met bagagevervoer 'Met vijf in bed' 

Hoe zalig is het om na een dag stappen in een charmante B&B terecht te komen? Je bagage staat al op je kamer, je kan je meteen verfrissen en vervolgens genieten van een lekker avondmaal. Misschien daarna nog even napraten bij een wijntje? Na een nacht lekker slapen, wacht een stevig ontbijt. Vervolgens trek je je stapschoenen weer aan, krijg je van de B&B-eigenaar een lunchpakket en ben je vertrokken voor een nieuwe dag in de Vlaamse Ardennen, op weg naar de volgende B&B. Dat is het concept van de trektocht Met Vijf In Bed.

Klinkt goed? Vijf B&B’s in de Vlaamse Ardennen bieden samen een vijfdaags wandelconcept aan, waarbij je bagage elke dag naar de volgende B&B wordt vervoerd. Al wat jij moet doen is genieten van de tocht en van de heerlijke overnachtingsplekken. Je kan van het Met Vijf In Bed-arrangement gebruikmaken als individu of met een, twee of drie andere medereizigers. Na inschrijving via de website word je gecontacteerd door de B&B waar je trektocht zal starten. Kom je met de auto naar het vertrekpunt? Dan blijft hij daar gewoon staan. Dit is namelijk ook de plek waar je tocht, na je vijfde overnachting, eindigt. Elke wandeletappe is ongeveer 15 of 25 km lang, naargelang je er een wandel- of doorstapdag wil van maken.

Lees meer over de trektocht

2 DAGEN NATUURWANDELEN LANGS de Leie (MOGELIJK MET BAGAGEVERVOER)

Op een boogscheut van Gent ligt topnatuur verborgen, en die kan je ontdekken op een tweedaagse wandeltrip. Trek je stapschoenen aan en vertrek in Drongen voor twee routes langs de kronkelende Leie: op het eiland Assels (een route van 6 kilometer) en door de Keuzemeersen (een route van 9 kilometer), een absolute aanrader voor natuurliefhebbers.

Een fiets- en voetveer verbindt de wandelingen en zet je over het water van de Leie, goed voor een extra schilderachtig tafereel! Boek je deze minivakantie bij B&B Het Tijdloze Uur en Huis19, dan wordt je bagage naar het volgende adres gebracht.

Deze Leietrip, dicht bij het station van Drongen, is te bereiken met het openbaar vervoer. Makkelijk én goed voor het klimaat! Extra tip: van in Drongen ben je met de trein zo in Gent, met veel logeeradressen in alle prijscategorieën.

BEKIJK DEZE MINIVAKANTIE

Grote Routepaden in oost-vlaanderen 

De koningin van de meerdaagse wandeltocht is natuurlijk het Grote Routepad, kortweg GR. Men denkt soms dat die alleen in Frankrijk bestaan, maar ze lopen door heel Europa en dus ook door Oost-Vlaanderen. Wil je je hoofd eens helemaal leegmaken, dan kun je de volledige route wandelen tot in Spanje toe. Maar je kunt ook ‘gewoon’ het deel bewandelen dat door Oost-Vlaanderen loopt. Dat is voor de meeste stappers al lang genoeg.

Zo is er de Vlaanderenroute (GR 128) die dwars door Vlaanderen loopt. Het stuk in Oost-Vlaanderen gaat van Deinze naar Meldert via de kunstenaarsdorpen aan de Leie, het centrum van Gent, de mooiste Scheldenatuur en authentieke Denderdorpjes. De GR 5a maakt dan weer een lus rond het vroegere graafschap Vlaanderen. Het stuk in Oost-Vlaanderen loopt van Kluisbergen naar Kruibeke: een bijzonder gevarieerd landschap, van heuvels tot kreken.

Het streek-GR Uilenspiegel loopt tot in Nederland, maar voor een groot deel ook door de allermooiste bossen van het Meetjesland: het Drongengoedbos, de Lembeekse Bossen en het Leen. Het streek-GR Waas en Reynaertland loopt – de naam zegt het zelf – door het Waasland, van Lokeren naar Hulst. Enkele hoogtepunten: het Molsbroek, het fort van Steendorp, de polders van Kruibeke en het Stropersbos. En last but not least is er het streek-GR Vlaamse Ardennen. De route start en eindigt in Oudenaarde en doorkruist de meest heuvelachtige regio van Vlaanderen, met onder meer het Muziekbos, Kluisbos en de gevreesde Muur van Geraardsbergen. Begin je kuiten al maar te trainen!

Bekijk alle GR's door Oost-Vlaanderen 

bewegwijzering GR.jpg
Streek GR Vlaamse Ardennen.jpg
Grote Routepaden zijn makkelijk te herkennen aan de typische rood-witte bewegwijzering

Stippel zelf je tocht uit met wandelknooppunten 

Wil je je meerdaagse wandeltocht helemaal aanpassen aan je eigen smaak? Dan gebruik je onze wandelrouteplanner. Bepaal je startplaats, selecteer de knooppunten waar je zeker langs wil wandelen en de wandelplanner doet de rest. Om het nog gemakkelijker te maken, vind je op de wandelkaarten heel wat points of interest (POI's): leuke horecagelegenheden, interessante bezienswaardigheden, prachtige vergezichten, noem maar op.

Stippel je tocht uit met de wandelrouteplanner

waasland_sintniklaas_fondatie van boudelo.jpg
Met wandelknooppunten stippel je een tocht volledig op jouw maat uit