Wandelen en fietsen langs het Donkmeer in Berlare

Wandelen en fietsen langs het Donkmeer in Berlare

Ontdek een van de grootste meren van Vlaanderen

Het Donkmeer in Berlare is een van de grootste meren in Vlaanderen. 30% van het gebied rond de waterplas is beschermd natuurgebied. De overige 56 hectare kan je volledig ontdekken op je eigen tempo en op je eigen manier: te voet, al fietsend of... met een bootje! 

Het mooiste meer van Vlaanderen

Op en rond Vlaanderens mooiste meer kan je varen, vissen, wandelen en fietsen. De omgeving serveert je mooie Scheldenatuur met velden, bossen en moerassen. Krijg je honger van de gezonde lucht? Geniet dan heerlijk van onovertroffen palinggerechten in de omliggende restaurants.

Donkmeer.jpg
Donkmeer.jpg

spot Zeldzame vissen en vogels

Aan de onthaalpoort aan de oever van het Donkmeer leer je op speelse wijze alles over de Berlaarse natuur en geschiedenis. Ga op ontdekking naar het ontstaan van het Donkmeer en hoe het toerisme daarop volgde. Of ontdek welke zeldzame vogels en vissen zich in het en rond het meer schuilhouden.

Vogelaars – bird spotters of bird watchers, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd – nemen zeker hun verrekijker mee. Want hier fladdert op een gemiddelde dag heel wat schoonheid door het luchtruim.

preview_Donkmeer_Berlare11.jpg
Nieuwdonk 3 Inge Van den Heuvel.jpg
eendenkooi2-inge-van-den-heuvel.jpg
Donkmeer.jpg
Terras Donkmeer Berlare.jpg

Zwemmen in het donkmeer

We zeiden het al: het grootste deel van het Donkmeer is een reservaat waar je menselijke voetafdruk niet wordt geapprecieerd. Maar wat op het Donkmeer niet kan, kan wél even verderop. In het Provinciaal Recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare bij Overmere.

Centraal op dat populaire sport- en ontspanningsdomein ligt een grote vijver, met een afgebakende zone om in openlucht te zwemmen. Een stukje verder: eentje voor wie graag zeilt, surft of kajakt. Bij de ligweide hoort een zandstrand, een speeltuin en taverne De Zonnevallei voor wie tussendoor toe is aan wat verfrissing. Kortom: genoeg keuze voor wie graag een kleurtje vangt of een plons maakt in een natuurlijke zwemvijver.

Diertjes aaien

Op de grens van de Eendenkooi met het Provinciaal Recreatiedomein Nieuwdonk kan je tussen de geitjes en alpaca's wandelen. Die lopen er tussen april en september los op een weide. 

Uitgestippelde wandel- en fietsroutes

Dankzij het knooppuntennetwerk rond het Donkmeer ontdek je naar hartenlust alle verborgen plekjes in de buurt van de waterplas. Wist je bijvoorbeeld dat je er langs feeërieke turfputten kan stappen? En dat je op een boogscheut van het meer een prachtig kasteeldomein kan verkennen? Tip: trek na je wandeling of fietstochtje nog eens naar de wekelijkse markt, die elke zondagnamiddag vlak bij het Donkmeer doorgaat. 

Bekijk de routes uit dit artikel op de kaart