Wandelen langs het Donkmeer in Berlare

Wandelen langs het Donkmeer in Berlare

Wandel rond één van de grootste meren van Vlaanderen

Het Donkmeer in Berlare is een van de grootste meren in Vlaanderen. 30% van het gebied rond de waterplas is beschermd natuurgebied. De overige 56 hectare kan je volledig ontdekken op je eigen tempo en op je eigen manier, zoals met de boot. Want dankzij de service in botenverhuur kan je het woelige Donkmeer bevaren als een echte zeeman.

Maar misschien blijf jij wel liever veilig op het droge. En dat kan perfect. Kilometers aan paden en routes zijn hier uitgestippeld, klaar om te bewandelen. Wandeltrips door rustgevende natuur, met zicht op het mooie Donkmeer.

Het mooiste meer van Vlaanderen

Op en rond Vlaanderens mooiste meer kan je varen, vissen, wandelen en fietsen. De omgeving serveert je mooie Scheldenatuur met velden, bossen en moerassen. Krijg je honger van de gezonde lucht? Geniet dan heerlijk van onovertroffen palinggerechten in de omliggende restaurants.

Donkmeer.jpg
Donkmeer.jpg

Zeldzame vissen en vogels

Aan de gloednieuwe onthaalpoort aan de oever van het Donkmeer leer je op speelse wijze alles over de Berlaarse natuur en geschiedenis. Ga op ontdekking naar het ontstaan van het Donkmeer en hoe het toerisme daarop volgde. Of welke zeldzame vogels en vissen zich in het en rond het meer schuilhouden.

Vogelaars – bird spotters of bird watchers, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd – nemen zeker hun verrekijker mee. Want hier fladdert wat schoonheid door het luchtruim, op een gemiddelde dag.

Zwemmen in het donkmeer

We zeiden het al: het grootste deel van het Donkmeer is een reservaat waar je menselijke voetafdruk niet wordt geapprecieerd. Maar wat op het Donkmeer niet kan, kan wél even verderop. In het Provinciaal Recreatiedomein Nieuwdonk in Berlare bij Overmere.

Centraal op dat populaire sport- en ontspanningsdomein ligt een grote vijver, met een afgebakende zone om in openlucht te zwemmen. Een stukje verder: eentje voor wie graag zeilt, surft of kajakt. Bij de ligweide hoort een zandstrand, een speeltuin en taverne De Zonnevallei voor wie tussendoor toe is aan wat verfrissing.

Kortom, genoeg keuze voor iedereen die graag een kleurtje vangt of een plons maakt in een natuurlijke zwemvijver.

preview_Donkmeer_Berlare11.jpg
Nieuwdonk 3 Inge Van den Heuvel.jpg
eendenkooi2-inge-van-den-heuvel.jpg
Donkmeer.jpg
Terras Donkmeer Berlare.jpg

Uitgestippelde wandelroutes

Even wat rustiger aan doen kan ook. Dankzij de uitgestippelde routes rond het Donkmeer ontdek je alles op een ietwat gezapiger tempo, zodat je echt even tot rust komt. Laat je overzetten naar de Eendenkooi bijvoorbeeld en ga wat genieten van de natuur. Of trek eens naar de wekelijkse markt in Berlare op zondagnamiddag.

Gewoon even boodschapjes doen, kraampjes kijken of natuur bezichtigen: soms is dat alles wat een mens nodig heeft.

De Turfputwandelroute

Wandel langs het Donkmeer en Nieuwdonk

Je ontdekt dus zomaar even twee domeinen die gigantisch veel te bieden hebben, en dat op een boogscheut van elkaar! Soms is het leven niet eerlijk verdeeld – maar als het in ons voordeel speelt, kunnen we daar mee leven.

Nog zo’n toppertje met z’n tweeën… De Turfput wandelroute is ook al een verhaal van twee vliegen in één klap. Je ontdekt de sites en een hele hoop verborgen parels in amper 10 kilometer. Ideaal om met de kinderen te doen. Starten doe je aan de nieuwe onthaalpoort van het Donkmeer.

Mee met de turfstekers

Je volgt het spoor van de lokale turfstekers. Zonder hun noeste arbeid was er van het Donkmeer nooit sprake geweest. Ze brengen je naar Berlare Broek. Samen met de Gratiebossen is dat een parel van een natuurgebied, waarin je urenlang rondwandelt en dat niet eens beseft.

Yep, de tijd blijft soms zalig stil staan. Precies wat je verwacht van een topgebied zoals dit.

Nieuwdonk

Nieuwdonk sla je natuurlijk niet over – maar dat wist je al. Toch even herhalen: op een warme dag is het de ideale tussenstop op de route, voor ijsjes, openlucht zwemmen en spelen. De kinderen staan te springen om eropuit te trekken in de gigantische speeltuin. Dus: zondag niks te doen met het kleine geweld? Op naar deze trekpleister voor jong en oud!

Vogelen aan het water

Als iedereen moegespeeld is, kan je aan je laatste etappe beginnen. Dat is een overzet naar de Eendenkooi, die uniek is in België. In dit kleine openluchtmuseum kan je kennismaken met de geschiedenis en de werking van de kooi en hoe de kooiman hier aan het werk ging.

Nog een leuke troef? Het is de verblijfplaats van veel watervogels. Nergens anders zie je zo veel reigers en ooievaars bij elkaar! Daarbovenop kan je in het dierenpark de geitjes en herten aaien.

Fladder de Vlindertuin binnen

Nu je toch bezig bent met fladderende wezens, pik zeker ook de Vlindertuin nog even mee. Dit plekje is ingericht om het voor vlinders zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Let wel: vlindernetjes worden hier niét op prijs gesteld…

De diertjes zijn niet alleen mooi om naar te kijken, ze zijn ook heel nuttig. Ze bestuiven bloemen en hebben hun rol in de voedselketen. Als je vlinders ziet, dan wil dat zeggen dat de natuur daar in volle glorie is. Want alleen zo hebben deze beestjes het graag!

Deze route gratis downloaden?

Alleen maar uitpuffen aan de rand van een vijver? Je moest eens weten wat je dan allemaal mist. Ga op ontdekking en verken de wandelpaden die netjes uitgestippeld zijn. Om nadien een flinke duik te nemen in het plaatselijke meer of openluchtzwembad.

Je kan de wandelroute gratis downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Bootjes Donkmeer Berlare.jpg

Alleen maar uitpuffen aan de rand van een vijver? Je moest eens weten wat je dan allemaal mist. Ga op ontdekking en verken de wandelpaden die netjes uitgestippeld zijn. Om nadien een flinke duik te nemen in het plaatselijke meer of openluchtzwembad.

Je kan de wandelroute gratis downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Donklaan 123
9290 Berlare
Length
10,2 km
Time
2u
Terrain
28% Verhard
Actions
Bekijk deze route

Provinciale domeinen in de buurt

Met uitgestippelde fiets- en wandelroutes

Na afloop van je bezoek aan het Donkmeer, heb je de smaak te pakken. Da’s helemaal logisch. Maar verandering van spijs doet eten en je bent dus op zoek naar nieuwe domeinen om te ontdekken. Liefst niet te ver uit de buurt, zodat je ze misschien kan combineren met je trip richting Donkmeer.

We hebben hier een mooi en overzichtelijk lijstje klaargestoomd waarmee jij moeiteloos lege vakantiedagen kan vullen.

Het Leen (Lievegem)

Provinciaal domein Het Leen in Lievegem ligt pal op het wandelnetwerk van de Meetjeslandse bossen. Wat heeft dit domein in petto? Met de Van Het Leen naar De Lieve wandelroute ontdek je de natuurpracht van het domein. En met een beetje geluk spot je onderweg een reetje, een haas of vos.

Waar het kanaal de Lieve één wordt met het Schipdonkkanaal staan verschillende kunstwerken van de Kunstacademie van Eeklo en Lievegem. Ze zetten de poëzie van de stroom in het daglicht.

Puyenbroeck (Wachtebeke)

In Domein Puyenbroeck in Scheldeland is het dubbel zo heerlijk in de zomer. Je treft hier een groot provinciaal domein voor lange wandelingen. En nadien kan je je verfrissen in het grote buitenzwembad mét ligweide. De kinderen leven zich uit in het plonsbad of de speeltuin en gaan op ontdekking in het dierenpark.

Je kan er ook een fiets huren. Zo kan je Wase stilte fietsroute uitproberen. Via het jaagpad langs de Moervaart heb je een prachtig zicht op de Reepkens, een klein, moerassig natuurgebied. Je maakt je een weg richting het Heidebos, dat met bijna 260 ha één van de grootste natuurgebieden van Oost-Vlaanderen is.

De stilte vind je nadien, in de Fondatie van Boudelo, een van de grootste stiltegebieden van het land. In abdij die hier stond werd naar alle waarschijnlijkheid, en in alle stilte, het Reynaertverhaal geschreven.

het leen.jpg
Puyenbroeck Wachtebeke 1 David Samyn.jpg
Provinciaal domein De Gavers 2 David Samyn.jpg
Waasland_springkasteel De Ster_Sint-Niklaas.jpg

De Gavers (Geraardsbergen)

Ga jij graag kopje onder op je vrije dagen? Wel, met een 25-meterbad, een speelkreek, een plons- en ploeterbad, whirlpools, een waterglijbaan en een zwemvijver zijn er voldoende opties in provinciaal domein De Gavers.

Als opwarmertje vooraf kan je even gaan wandelen op het domein. De Gavers wandelroute is een korte tocht op toegankelijke wegen. Voor de getrainde stappers start er op het domein ook een tocht van 14 km die je van De Gavers langs de Dender tot in natuurgebied De Nuchten brengt.

De Ster (Sint-Niklaas)

In De Ster in Sint-Niklaas ben je met 45 meter strand, ligweiden en een zwemvijver meteen helemaal in vakantiemodus. Grote speeltuinen, waterfietsen, minigolf, trampolinespringen… Het kan hier niet op. De perfecte ontsnappingsroute voor gezinnen met actieve kinderen en veel vrije tijd. Ga gerust op ontdekking op de leuke wandelpaden in de bossen of maak een lus rond de vijver.

Sport- en recreatiedomein De Blaarmeersen (Gent)

Is de binnenstad van Gent je net dat tikje te druk? Ga dan naar het stadsstrand. De brede zandstrook en ruime ligweide van De Blaarmeersen nodigen uit tot luieren en relaxen. Zwemmen kan in de zwemvijver met glijbaan en de krekenplas voor de kleinsten. Honger of dorst? Cafetaria Le Beach House heeft lekkers op de kaart en een tof terras.

Het domein is ook het startpunt van de Bergeend fietsroute die je dwars door Gent en naar Laarne en Wetteren brengt. Langs de oevers van de Schelde en Leie en in de schaduw van de Kastelen van Destelbergen.

Bekijk de wandelroute en Provinciale domeinen op kaart