Fietstocht langs de Leie

Fietstocht langs de Leie

Van Gent naar Deinze langs de legendarisch mooie Leie

De ontluikende lente, de zwoele hoogzomer of de zachte nazomerdagen: de Leie is in elk deel van het fietsseizoen op z’n best. Deze lome stroom vol meanders en meersen kronkelt zich een weg door groene velden, wiegende bomenrijen en charmante dorpjes.

Het is dan ook geen verrassing dat de Leie een sterke aantrekkingskracht uitoefent op wandelaars en fietsers. Als er één rivier is die je meeneemt op een tocht via feeërieke paadjes, dan is het deze wel. Vandaag is het jouw beurt om mee te kabbelen op het ritme van deze stroom. En om weg te dromen in de schilderachtige Leiestreek.

Kastelen, dorpen en romantische weggetjes

Er staat je een stevige tocht te wachten doorheen de Leievallei tussen Gent en Deinze. Gelukkig kan je die makkelijk in twee knippen als je dat wilt. Zo kan je jouw energie wat sparen of ervoor kiezen om dubbel te genieten.

Waarom boek je geen fietsweekendje in de streek? Zo sla je twee vliegen in één klap: je verkent de fleurige Leiestreek én ervaart de gastvrijheid in een van de vele logeergelegenheden. Bovendien hou je zo meer tijd over om ook de voortreffelijke restaurantjes en cafeetjes te ontdekken die je op je route tegenkomt.

De tocht leidt je de volgende uren langs de mooiste vergezichten die deze regio te bieden heeft. Je botst op kasteeltjes, dorpjes, natuurpracht en romantische weggetjes. De meersen langs de meanderende stroom schitteren in de zon, terwijl de geur van fris gras en prille voorjaarsbloeiers je zintuigen test.

Toppers onderweg

Kasteel ooidonk langs de leie

Een van de toppers in de Leiestreek is Kasteel Ooidonk, een indrukwekkende waterburcht die pal in het midden van een 45 hectare groot kasteelpark staat geplant.

Het gebouw, met zijn unieke torens, verschijnt uit het niets nadat je langs een oude Leiebocht bent gefietst.

Deinze_Ooidonk (1).jpg
Kasteel Ooidonk met zijn indrukwekkende torens

Streekbieren proeven bij Astene Sas

Dit kasteel is een pareltje, een juweel van de Vlaams-Spaanse bouwkunst die het mooie weer maakte in de 16de eeuw. Het lijkt alsof je naar een andere dimensie wordt geflitst, eentje vol historische verhalen en rijkelijke legendes. Hou hier zeker halt voor een bezoekje. Ook aan de sierlijke tuinen rondom het gebouw.

Nog zo’n meesterwerk van de geschiedenis is Astene Sas. De twee sasmeesterhuizen en het sas zelf zijn bijzonder goed bewaard. Geniet van hun aanwezigheid terwijl je een streekbiertje proeft op het terras van het cafeetje.

Astene sas 1 TOV.jpg

Zoveel natuurgebieden

Er is niets dat de pracht van de natuur kan overtreffen. Al helemaal niet wanneer je deze Leie fietsroute verkent, met z’n geweldige natuurgebieden die langsheen de hele route verspreid liggen.

Fietsen langs meersen en meanders: er is geen woord van gelogen. Hier ontdek je immers de Assels, de Ooidonkmeersen, de Latemse Meersen én de Keuzemeersen.

Langs meersen en meanders

Het woord Meers betekent zoveel als Moeras. Natte, laaggelegen grond die een dankbare omgeving vormt voor ontelbare planten en dieren. Je weet dus waaraan jij je kan verwachten op je tocht: vruchtbare weiden, uitbundige bosjes en weidse hooilanden. 

De zachte wind die erover jaagt, de grasgeur, de kleurrijke bermbloemen… Ze dragen allemaal bij aan de unieke beleving van de fenomenale natuur langs de Leie. Het is het ideale decor voor een rustgevend fietstochtje zonder zorgen.

Latemse meersen 1 David Samyn.jpg
Latemse meersen 2 David Samyn.jpg
Keuzemeersen Sint-Martens-Latem 7 David Samyn.jpg
Keuzemeersen Sint-Martens-Latem 8 David Samyn.jpg

Musea op je route

Een must voor kunstliefhebbers

Niet alleen natuur, techniek, architectuur en geschiedenis liggen op je te wachten in de Leievallei. Ook aan kunst is er hier geen gebrek. Sint-Martens-Latem en Deurle bundelen enkele uitstekende cultuuradressen, verscholen in duizend tinten groen langs de Leie.

Zet je fiets aan de kant, klop aan bij deze drie musea en laat je overspoelen door een creatieve vloed in een idyllische omgeving.

Museum Dhondt-Dhaenens

In deze architecturale, modernistische hoogvlieger kan je prikkelende kunst ontdekken. Ook in de tuin van het Museum Dhondt-Dhaenens zijn enkele opvallende beeldhouwwerken en installaties te bewonderen, zoals een 25 meter lang doolhof.

Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne

De Latemse School is een begrip in de internationale kunstwereld. Op veilingen zijn het nog steeds succesnummers bij verzamelaars en internationale collectioneurs. Het Gemeentelijk Museum Gevaert-Minne herbergt kunst uit de grote klassieke periodes van het Leiedorp: de eerste Latemse groep, Albert Servaes en de tweede Latemse groep. Er zijn ook tijdelijke expo’s en boeiende lezingen te beleven. Check de agenda voor een actueel overzicht.

Gemeentelijk Museum Gust De Smet

Gust De Smet was een van de grote Vlaamse expressionisten. Het museum dat je hier bezoekt, is ondergebracht in zijn laatste woonhuis en atelier. Je stapt in de huiskamer, slaapkamer én het atelier van de meester. Op de bovenverdieping kan je dan weer een doorsnede van zijn werken bekijken. Ook archiefdocumenten, zijn persoonlijke bibliotheek en diverse gebruiksvoorwerpen geven je inzicht in het leven van deze lokale, grootse kunstenaar.

museum Dhondt-Dhaenens Deurle 1 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 2 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 3 David Samyn.jpg
museum Dhondt-Dhaenens Deurle 4 David Samyn.jpg

Gezellige eet-en drinkadresjes langs de Leie

Na sport, ontspanning, cultuur, natuur en geschiedenis is de tijd aangebroken om ook de culinaire wereld binnen te stappen. Gelukkig heb je daar alle kans toe. Want de dorpjes van de Leiestreek staan bekend om hun voortreffelijke horecazaken en gastvrije geest.

Droge keel? Hou dan zeker halt in Café Oude 3-Leien in Drongen voor een verfrissende opkikker tijdens je tocht. Ook ’t Oude Sashuis in Astene Sas is een aanrader. Dit is niet zomaar een café, maar een museumcafé in een historisch pand aan het bekende sas.

Restaurant Nenuphar serveert je – onder meer – de beste paling in ’t groen én de lekkerste mosselen met friet. En dat allemaal met uitzicht op de stroom. Bij Baarle90 duik je dan weer de verfijnde brasseriekeuken in – ook al aan de oevers van de Leie. Proef de elegante bereidingen van de chef en ga tevreden weer naar huis.

Deze route gratis downloaden?

Wil je de mooiste fietsroute aan de Leie ontdekken? Download de route en fiets langs meersen en meanders in de meest schilderachtige vallei van het land.

Je kan de fietsroute gratis downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg, of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

De Assels Drie Leien 2 David Samyn.jpg

Wil je de mooiste fietsroute aan de Leie ontdekken? Download de route en fiets langs meersen en meanders in de meest schilderachtige vallei van het land.

Je kan de fietsroute gratis downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg, of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Zuiderlaan
9000 Gent
Length
57,9 km
Time
3u
Terrain
85% Verhard
Actions
Bekijk deze route

Bekijk de Leiestreekroute op kaart