Fietsen langs de Schelde

Fietsen langs de Schelde

Een retourtje Antwerpen-Gent langs het jaagpad

Maak een fietstocht van een goeie 80 kilometer die begint met een tochtje op een waterbus. De boot die Antwerpen en Kruibeke met elkaar verbindt. Het enige wat je daarna moet doen, is de Schelde volgen.

Je fietst over de machtige Schelde met de rivierwind in je haren. Aan de ene kant: de natuur van linkeroever met z’n bosjes en uitgestrekte polders. Aan je rechterkant: de indrukwekkende haven waar kranen gigantische containers van drijvende mastodonten plukken en zo de mondiale economie draaiende houden.

DeWaterbus_2.jpg
DeWaterbus_3.jpg
DeWaterbus_1.jpg

Fiets een retourtje Antwerpen - Gent

Vanop de waterbus fiets je het mooiste deel van de Schelde

Je start in ’t Stad, aan het ponton op het Steenplein. Daar hop je DeWaterbus op die je vlotjes richting Kruibeke vaart. Van daaruit spring je de fiets op, voor een lange rit die je heel wat lekkers biedt.

Fietsen langs de Schelde is sowieso al een plezier. Met de stroom aan je zijde trapt alles net iets vlotter. Maar deze route heeft veel meer voor je in petto: natuur, cultuur, geweldige logies en uitstekende cafeetjes – om maar een paar dingen te noemen.

Unieke overstromingsgebieden langs de schelde

De natuur langs de Schelde is heerlijk indrukwekkend. Je fietst op deze route langs verschillende natuurgebieden. Maar typerend voor deze regio, zijn ongetwijfeld de Sigmagebieden.

Die werden gecreëerd naar aanleiding van het Sigmaplan, dat overstromingsgebieden uitbouwt om zo de nabij gelegen dorpen en steden te behoeden voor wateroverlast. Hele lappen landbouwgebied werden zo terug geschonken aan de natuur. Met prachtige resultaten tot gevolg.

Niet te missen natuurgebieden op je tocht

Daarnaast breekt de natuur ook op andere plekken door. Neem bijvoorbeeld de Rupelstreek, waar de talrijk aanwezige steenbakkerijen kopje onder gingen en het groen weer de bovenhand neemt op de oevers. De kleiputten zijn vandaag fijne pleisterplekken vol rijkelijk waaiende bossen, talloze vogels en aangename wandelpaden.

De Kalkense Meersen en het Donkmeer mag je ook zeker niet missen. Die zijn net zo cruciaal als de Polders van Kruibeke, die languit op de linkeroever van de Schelde liggen. Dat overstromingsgebied is vandaag een verzamelplek van honderden vogelsoorten. En je hebt van hieruit een geweldig zicht op de haven van Antwerpen. De vele weggetjes doorheen het gebied verrassen je telkens weer.

De Durmevallei

Hou zeker ook halt in de Durmevallei. Je ontdekt er onweerstaanbare natuurparels zoals de Durmemeersen, waar hooilandschappen broederlijk langs vochtige graslanden en volle rietkragen liggen.

Hier bekijk je blauwborstjes, rietzangers en springkhaanzangers, terwijl de spindotterbloemen bloeien in de achtergrond. Nog in de aanbieding, de eindeloze graslanden van het Weijmeerbroek. En ook de Oude Durme, een beschermd vogelgebied, betovert je met al z’n natuurlijke pracht.

De Damvallei maakt het rijtje af. Hier werden ooit diepe kraters geslagen bij het winnen van turf. Vandaag deelt de natuur hier weer de lakens uit. Je dwaalt er door een prachtig natuurgebied, waar vijvers, poelen, graslanden en bossen in alle rust langs en door elkaar liggen.

Fietsbrug Passerelle Wetteren.jpg
Polders van Kruibeke 2 David Samyn.jpg
waasland_Scheldebrug_Temse.jpg
Dender_Dendermonde.jpg
't Oud Brughuys Berlare (1).jpg

Steden en dorpen op je route

Aan de oevers van de Schelde

Gedurende 80 kilometer fiets je langs de mooiste oeverdorpen en riviersteden die de Oost-Vlaamse regio's in de aanbieding heeft. Je eerste halte is Kruibeke.

Kruibeke

Ons advies: fiets er niet losjes doorheen, maar geniet van al het moois dat dit stadje voor je in petto heeft. Bewonder de Polders van Kruibeke, het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen.

Bezoek de Graventoren, waar ooit Mercator nog gevangen zat op beschuldiging van ketterij. Spring binnen in het Kasteel Wissekerke of bewonder z’n prachtige tuinen. Bezoek het heemkundig museum met dezelfde naam of breng een bezoekje aan Bazel – werkelijk een van de mooiste dorpjes van het land.

Temse

Volgende halte: Temse. Ooit een gigant in internationale scheepsbouw, vandaag een stad in verandering. De voormalige Boelwerf werd omgetoverd tot een bruisende woonwijk, met knap vormgegeven torens die uitkijken op het water. Vanop de Temsebrug heb je het mooiste zicht over de nieuwe wijk.

Ook zeker op je planning zetten: een tripje langs het Fort van Steendorp, een voormalig militair bolwerk dat vandaag een machtig mooi natuurgebied is. Struin langs de oevers van de Schelde en de Durme. Maak een culinaire wandeling door de stad, speel een potje City Golf of boek een boottochtje als je echt geen genoeg krijgt van het water.

Dendermonde

Deze stad heeft voldoende op het menu staan om een dagje zoet te zijn. Het prachtige stadhuis met imposant Belfort (UNESCO Werelderfgoed!) en z’n mooie Lakenhalle. De Onze-Lieve-Vrouwekerk waar je naar kunst van Antoon Van Dyck en David Teniers de Oude kan gaan kijken. Het Vleeshuismuseum, het justitiepaleis en het Sint-Alexiusbegijnhof: stuk voor stuk pareltjes waar je niet naast kan kijken.

Spring binnen in het Scheepvaartmuseum Baasrode. Leer alles over de Ros Beiaardommegang. Wandel via de Grote Markt richting Oude Dender. En ontspan in de stadsparken, die perfect onderhouden op je liggen te wachten. Dat spoel je natuurlijk allemaal door met een frisse Vicaris in een van de vele cafeetjes in de binnenstad.

Berlare

Deze rustige, groene gemeente is een paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Kilometerslange groene linten worden net op tijd afgewisseld met aantrekkelijke cafeetjes. Het dorpsplein, de Eendenkooi, het Kasteelpark Berlare, het Riekend Rustpunt… stuk voor stuk de moeite waard om even halt te houden.

Nog een troef van dit pittoreske dorpje: de innige band tussen het dorp, De Donk en de paling. Het Donkmeer is dé plek om authentieke, smakelijke palinggerechten te proeven. Wist je dat de aangevoerde paling tot op vandaag nog een waterkuur ondergaat in het Donkmeer, voor hij op je bord belandt? Bestel zeker ook een stukje Berloumi, het Berlaarse antwoord op de beroemde Halloumi-kaas.

Wetteren

Zo gezellig als Wetteren maken ze de dorpjes niet meer. Het Prullenbos, de Van Hauwermeirsmolen, de velden vol met rozen… Daarnaast spring je ook even binnen in mooie trekpleisters zoals de Sint-Jozefkapel en de Sint-Gertrudiskerk aan het marktplein.

Maar de troef van Wetteren, dat is de natuur. De Kalkense Meersen is een uitgestrekt natuurgebied van maar liefst 800 hectare en bestaat voornamelijk uit vochtig grasland, vaak mooi omringd door charmante knotwilgen.

Leuke verblijfadresjes

Fiets de route langs de Schelde in 2 tijden, voor extra lang fietsgenot

Na een 80 kilometer lange fietsroute langs de Schelde, heb je vast nood aan een deugddoend nachtje slaap. Gelukkig staan Scheldeland en het Waasland bekend om hun uitstekende logies én onklopbare gastvrijheid.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een zalige nachtrust bij B&B La Corderie in Hamme? Je verblijft in een oude directeurswoning uit 1885. Kies één van de vier ruime kamers, geniet van het uitgebreide ontbijt en verken in één klap de mooie Durme, die hier vlakbij z’n water onverstoorbaar naar zee doet stromen.

Nog een goeie tip: B&B Casa Cava in Dendermonde – meer bepaald in het landelijke Baasrode. Deze bed and breakfast is ondergebracht in een oude brouwerij en barst van de charme. Elke kamer beschikt over alle mogelijke faciliteiten die je nodig hebt voor een zalig verblijf.

Deze route gratis downloaden?

Zin om 80 kilometer lang te genieten van de gezelligste dorpjes en de mooiste natuurgebieden? Met deze fietstocht langs de Schelde zit je goed voor urenlang fietsplezier.

Je kan deze langeafstandsfietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Deze route gratis downloaden?

Wilfordkaai_DavidSamyn2.jpg

Zin om 80 kilometer lang te genieten van de gezelligste dorpjes en de mooiste natuurgebieden? Met deze fietstocht langs de Schelde zit je goed voor urenlang fietsplezier.

Je kan deze langeafstandsfietsroute downloaden als PDF-bestand om af te printen voor onderweg. Of als GPX-bestand om weer te geven op je smartphone of GPS.

Straat + huisnummer
Steenplein
2000 Antwerpen
Length
77,8 km
Time
4u 25m
Terrain
99% Verhard
Actions
Bekijk deze route

Nog meer fietsroutes langs de Schelde

Ben je na je fietstochtje van Antwerpen naar Gent nog niet moe gefietst? Geen probleem, de Schelde is voorzien van genoeg fietsroutes om je een weekje zoet te houden. We zetten ze even voor je op een rijtje. Zo hoef jij alleen te kiezen en te fietsen. Elke route is mooi uitgestippeld en de knooppunten staan helder aangegeven onderweg.

Bestel de complete fietsgids

Alle routes met tips en stops onderweg in zakformaat
Cover fietsgids Scheldevallei
Nieuw Gidsen

Fietsgids Scheldevallei

6 fietsroutes langs Schelde, Durme en Rupel tussen Gent en Antwerpen
Deze gids neemt je mee langs de mooiste overstromingsgebieden
Met eet-, drink- en slaaptips op je route
Extra fietsroute: lange afstandsfietsroute van Antwerpen naar Gent

€ 6,00
EUR
Format: 9,99

Bekijk de langeafstandsroute op kaart

Het enige wat je moet doen is de Schelde volgen... en genieten!