Fietsen langs de Schelde

Fietsen langs de Schelde

Fietsen langs het water tussen Merelbeke en Kluisbergen

Wil je fietsen langs de Schelde? Deze fietstocht van een goeie 90 kilometer fiets je in één keer, of splits je op in twee tochten: eentje tussen Merelbeke en Oudenaarde, en eentje tussen Oudenaarde en Kluisbergen. Blijf in dat geval overnachten in Oudenaarde of Kluisbergen, en maak er meteen een gezellig fietsweekend langs het water van. 

Je fietst langs de machtige Schelde met de wind in je haren. Soms langs de indrukwekkende meersengebieden die de rivier vormde, zoals de Merelbeekse Scheldemeersen en de Kaaimeersen. Dan weer langs idyllische Vlaamse Ardennen-dorpjes, zoals Ename en Melden.

Schelde_Icoonfietsroute_Doornhammeke_Zevergem.jpg
scheldeland-somsookheimwee-54.jpg

Deel 1: Tussen Merelbeke en Oudenaarde

Deel één van deze route langs de Schelde, vanuit Merelbeke naar Oudenaarde en terug, is perfect voor een dagje fietsen. Maar het zou zonde zijn om je tot één fietsdag te beperken, als je weet wat deze route voor je in petto heeft: natuur, cultuur en uitstekende cafeetjes – om maar een paar dingen te noemen. Brei er daarom het tweede deel aan, en maak er een tweedaagse van.

Unieke meersengebieden langs de schelde

Starten doe je in Merelbeke, waar je meteen de indrukwekkende Scheldemeersen induikt. Eerst die van Merelbeke en Gavere, en daarna de Kaaimeersen. Die laatste is een natuurgebied dat ontstaan is tussen de Schelde en een oude afgesneden zijtak van de Schelde. Dit moerassig gebied met mooie waterpartijen trekt veel soorten vogels aan. In het gebied bevindt zich ook provinciaal natuureducatief centrum De Kaaihoeve, Hier kan je gratis een tentoonstelling over milieu en natuur bezoeken of rustig picknicken in de tuin.

Kaaimeersen.jpg

cultuur opsnuiven in ename

Nog zo'n verplichte stop is Ename. Het dorpje ontstond al in de negende eeuw, rond een verdwenen Benedictijnenabdij waarvan de fundamenten werden blootgelegd in de Archeosite Ename. Binnen vind je een vaste opstelling, met onder andere een virtual reality-zicht op de oude abdij, maar ook enkele tijdelijke exposities. 

In het dorpje ligt ook Huis Beaucarne, een huiskamermuseum dat je op afspraak kan bezoeken. Van mei tot oktober wordt de gezellige binnenkoer in het weekend omgetoverd tot theehuis. Aanrader! 

Sint-Laurentiuskerk van Ename
Huis Beaucarne in Ename

proeven van belgische biergeschiedenis

Van al dat fietsen krijg je natuurlijk honger en dorst. Gelukkig lonkt daar in de verte dan Oudenaarde. En wie Oudenaarde zegt, zegt Liefmans. De brouwerij aan de oevers van de Schelde is een monument in het Belgische bierpatrimonium. Ondertussen is de originele brouwerij gerenoveerd, en kan je ze bezoeken. Daar hoort uiteraard ook een degustatie bij. Liever gewoon een Liefmans drinken zonder brouwerijbezoek? Bij mooi weer kan je op het terras langs de Schelde uitgebreid proeven van de laatste Liefmans-innovaties. 

Eens je dorst gelest is, spring je terug op je fiets richting centrum Oudenaarde. 

Cultuurparel Oudenaarde

Want in Oudenaarde is er genoeg te beleven. Koersliefhebbers kunnen zich uitleven in het Centrum Ronde van Vlaanderen. Op de Markt domineert het laatgotische stadhuis het zicht. Binnen vind je het stadsmuseum MOU, met uitzonderlijke wandtapijten. En ook aan gezellige eet- en drinkadresjes geen gebrek in Oudenaarde. Aanraders zijn ontbijt- en lunchbar BOEF, café De Carillon op de Markt en gastronomisch restaurant Margaretha's.

Fietsers-bij-terrasje-met-zicht-op-het-stadhuis-van-Oudenaarde.jpg
Fietsvakanties_Vlaanderen_TOV_Oudenaarde-4.jpg

Fiets je enkel het eerste deel van de route, dan keer je vanuit Oudenaarde terug naar Merelbeke langs de andere oever van de Schelde om de fietstocht af te maken. Wie deel twee erbij neemt, trekt vanuit Oudenaarde richting Kluisbergen. 

Deel 2: tussen Oudenaarde en Kluisbergen

Vat je het tweede deel van de route aan, dan kom je na enkele kilometers jaagpad terecht in het dorpje Melden, dat vooral bekend staat om z'n Koppenberg. Die kuitenbijter hoef je op deze route gelukkig niet te trotseren. Wie toch de koerssfeer wil opsnuiven, is welkom in café Koppenberg, een echt wielercafé waar het in de zomer heerlijk vertoeven is in de tuin. 

Overnachtingsmogelijkheden

Wil je ongeveer halverwege de route logeren, dan doe je dat best in de omgeving van Kluisbergen. Je vindt er tal van mogelijkheden, zoals hotel Auberge L'Entrecôte, vakantiewoning Plein 21,  B&B De Druivelaar en camping Panorama.  

Na een deugddoende nacht, kan je vol nieuwe energie de resterende kilometers aanvatten die je de andere oever van de Schelde laat verkennen.

Kasteeldomein zonder kasteel

Een eerste pareltje op je tocht is het domein de Ghellinck. Op dit kasteeldomein zonder kasteel - het kasteel werd gesloopt na een verwoestende brand - kan je even uitrusten op de verschillende bankjes of op het terras van Restaurant – tearoom Domein de Ghellinck

Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem
Domein De Ghellinck in Wortegem-Petegem

Vakantiegevoel aan de Donkvijver

Op een boogscheut van Oudenaarde passeer je langs de Donkvijver, waar The Outsider zich gevestigd heeft. Dit is dé plek voor avonturiers. Je kan er onder andere waterskiën, wakeboarden, kajakken, een hoogteparcours afleggen en nog zoveel meer. In de bar is het heerlijk vertoeven in de zomer. Met de voetjes in het zand, lijkt het alsof je op vakantie bent.  

The Outsider
Terras van The Outsider

VOGELSPOTTEN

Tussen knooppunt 74 en 65 in Kruisem doorkruis je De Weiput. Dit natuurgebied werd gevormd rond een grote vijver die vroeger een klei- en zandwinningsput was. Stap zeker eens van je fiets om vogels te spotten in de kijkhut aan het water.

Weiput.jpg

Je zet je fietstocht verder langs de rustige jaagpaden naast de Schelde, om terug te eindigen waar je gestart bent: Merelbeke.