10 fietsideeën voor op je bucketlist

10 fietsideeën voor op je bucketlist

Ontdek de leukste fietsroutes met een extraatje

Op zes meter hoogte fietsen tussen de bomen, je eigen wielerklassieker koersen of eilandjes ontdekken op twee wielen? Deze en een pak andere avonturen vind je gewoon om de hoek, in Oost-Vlaanderen. Wij selecteerden 10 Oost-Vlaamse fietsbelevingen die zo op je bucketlist kunnen.

1. Ga fietsen tussen de bomen 

Een attractie uit een retro pretpark? Nee, het is een voetgangers- en fietsersbrug die over zo’n 250 meter een deel van het natuurgebied Wellemeersen overspant. Ze is volledig gebouwd in tropisch hardhout en daardoor een unicum in het Belgische landschap van spoorwegconstructies. Maar vooral: eens je de kronkelende brug op fietst, beland je op zes meter hoog tussen de boomkruinen. Fiets niet te snel verder, want er zitten nog wel meer verrassingen in de Welle- en Kapellemeersen, aan de overkant van de Dender. Vlonderpaden bijvoorbeeld, en grazende galloways. Je ontdekt ze op de Schiptrekkers fietsroute, een tocht langs en in de buurt van de Dender tussen Erembodegem en Okegem.

Download de Schiptrekkers fietsroute

Brug Wellemeersen Denderleeuw.jpg

2. Koers je eigen Ronde van Vlaanderen

Laat de Lotte Kopecky of de Wout Van Aert in je los en rep je naar Oudenaarde voor je hoogsteigen versie van Vlaanderens Mooiste. Vanuit het Centrum Ronde van Vlaanderen (www.crvv.be) gooien drie pittige fietslussen je alle kasseistroken en hellingen van de koersklassieker voor de wielen. Echt van geen kleintje vervaard? De Rode lus is de stevigste brok: zo’n 115 kilometer lang met onder meer de Valkenberg, de Berendries en de Bosberg. Ze leidt je bovendien naar de enige echte Muur van Geraardsbergen, nog altijd een cruciaal ingrediënt van de meest legendarische wielerwedstrijden ter wereld. Koers ze!

3. Ontdek een eiland

Het klinkt verrassend, maar ook in Oost-Vlaanderen kan je eilandhoppen. Natuurlijk hebben we geen bountyeilanden om met de boot naartoe te varen, maar wel een paar (schier)eilandjes die je per fiets kunt ontdekken. ‘t Eiland is een verborgen parel in Merendree, bij de samenvloeiing van het Schipdonkkanaal en het kanaal Gent-Oostende. Alleen wandelaars en fietsers mogen verpozen in deze kleine oase van rust en groen. Je bereikt ze via de Trekweg langs het Schipdonkkanaal, tussen knooppunten 2 en 18 op het fietsnetwerk Meetjesland. Natuurgebied de Assels, op de Leiestreek fietsroute, wordt omringd door drie Leiearmen en heeft altijd een beetje zijn eilanduitzicht behouden. En in Machelen-aan-de-Leie (knooppunt 85 van het fietsnetwerk Leiestreek) vind je een van de leukste riviereilanden, want rondom Machelenput lonkt op het Avontureneiland het avontuur om elke hoek.

Stippel zelf je route uit in Merendree 

img_7998.jpg

4. Fiets eens wat langer

Waarom zou je het houden bij één middag of één dag fietsen? Tal van lange afstand fietsroutes maken het je makkelijk om lekker lang te fietsen, soms zelfs met bagagevervoer. Aan jou om je afstand en je tempo te kiezen, en … fietsen maar! In Oost-Vlaanderen en de aanpalende provincies, of verderweg met de Icoonfietsroutes (vlaanderenmetdefiets.beof de EuroVelo5 (eurovelobelgium.be). Een stukje van die laatste loopt over Oost-Vlaamse bodem, meer bepaald in de Vlaamse Ardennen tussen Ronse en Geraardsbergen. Voor de echte kilometervreters: met de EuroVelo5 kan je ook helemaal tot in Italië of Londen fietsen.

Ontdek onze favoriete meerdaagse fietsroutes 

Geraardsbergen_Dendervallei_fietsers.jpg

5. Word prins(es) voor één dag

Voor magnifieke kastelen hoef je niet per se naar de Loire te trekken. Ook in Oost-Vlaanderen staan prachtige examplaren waar je je even ridder of prinses voelt. Combineer je bezoek met een van onze fietstochten, en je zit goed voor een dagje in adellijke sferen. Met liefst vijf kastelen, waaronder imposante Kasteel van Laarne, is de Fietsen langs kastelen fietsroute de crème de la crème van de kastelentochten. Op de Verleidelijke Leie fietsroute ligt Kasteel Ooidonk naar je te lonken, op de Aalterse Acht fietsroute schittert het roze Poekekasteel. Zin in een steviger tocht of een meerdaags fietsavontuur? De Tussen Schelde en Zeeland fietsroute troont je mee naar de sprookjesachtige waterburcht Kasteel Wissekerke Museum Villain XIIII , waar je met een audioguide op stap kunt langs een nieuw belevingsparcours.

6. ZET JE TANDEN IN OOST-Vlaams

Van fietsen krijg je honger. Sla dus twee vliegen in één klap en kies voor een route waarop je ook letterlijk je tanden in Oost-Vlaanderen kan zetten. Richting Geraardsbergen met de Geraardsbergen fietsroute bijvoorbeeld, want die echte mattentaarten – misschien wel het meest befaamde streekproduct van Vlaanderen - moét je gewoon minstens één keertje ter plaatse geproefd hebben. Ook Aalsterse vlaai alias Oiljsterse vloi is een eeuwenoud streekgerecht dat begon als kermiskost maar intussen uitgroeide tot een gegeerde zoeternij. Op naar de carnavalstad met de Aalst fietsroute, een toptip om streeklekkers te scoren in combinatie met een ontspannende fietstocht.

Mattentaart
Aalsterse Vlaai

7. Maak een tijdreis

Op televisie, in boeken, in de bioscoop: geschiedenis scoort. Ook in Oost-Vlaanderen herleeft ons verleden op tal van plekken waar je ook nog eens prachtig kunt fietsen. Zowel de Erfgoedsite Ename als het Archeocentrum Velzeke gooien je terug in de tijd met boeiende verhalen en expo’s, onder meer over de Romeinen. In Baasrode brengt de Provinciale Erfgoedsite Scheepswerven Baasrode ons maritieme verleden weer tot leven, Sint-Niklaas verrast in het Mercatormuseum met een virtuele tocht door het leven van Mercator, en ook de hele kuip van Gent ademt natuurlijk geschiedenis. Maak een grappige tijdreis met komiek Wouter Deprez in het Gravensteen of duik 600 jaar terug in de tijd met de Lam Gods AR Tour in de Sint-Baafskathedraal.   

8. Zoek het hogerop 

Geen gebrek aan Oost-Vlaamse plekken waar je mond van openvalt. Maar sommige steken er - letterlijk - nét iets meer bovenuit dan andere. Uitkijktorens bijvoorbeeld, en daarvan hebben we er wel een paar in de provincie. De Wase polders fietsroute brengt je bij de Radartoren Ouden Doel, een unieke plek die je vanop 8 meter hoogte verbluft met een 360°-uitzicht op polder, Schelde, haven en natuur. Met de Tussen Moervaart en Zuidlede fietsroute beland je aan de uitkijktoren van Provinciaal Domein Het Leen. Niet voor doetjes, die doorkijkvloer van het platform! In Provinciaal Domein Puyenbroeck kan je dan weer naar hogere sferen via de trappen van de stalen uitkijktoren vlak bij het dierenpark. En ook de Kalkense Meersen zijn sinds kort een hoogtepuntje rijker: bestijg er de gloednieuwe uitkijktoren door er de Oude Schelde wandelroute te volgen. 

9. Spring vier keer op de veerboot

Op naar sprankelend Scheldeland voor de Palingroute, een unieke rit waar je best een hele dag voor uittrekt. Want op het traject wissel je met de veerboot liefst vier keer van Scheldeoever: je vaart van Weert naar Hamme, van Moerzeke naar Sint-Amands, van Baasrode naar Hamme en van Hamme naar Tielrode. Op het droge kom je niets dan toppers tegen, zoals het sprookjeskasteel Marnix de Sainte Aldegonde, het streekmuseum De Zilverreiger en de natuurgebieden Lippenbroek en De Bunt. Dat deze route haar naam niet gestolen heeft, zal je om de haverklap merken. Vooral in de restaurants rond Driegoten in Hamme is het al paling wat de klok slaat.

Tip: check de uren van de veerdiensten op de website van De Vlaamse Waterweg. ‘s Middags nemen de veermannen of -vrouwen een korte lunchpauze, zodat je misschien even moet wachten vooraleer je over kunt. Een ideaal moment om je eigen picknick boven te halen!

Bekijk de route hier in detail

Palingroute.jpg

10. Hou een (luxe)picknick aan de Leie

Met de zon duiken gegarandeerd ook de picknickkriebels op. Oost-Vlaanderen bulkt van de heerlijke plekjes om je neer te vlijen op je picknickdekentje. Op de Reiger fietsroute in het Meetjesland vind je langs de Lieve tal van hoekjes die gewoon vrágen om een déjeuner sur l’herbe. Ook aan de lokroep van de picknicktafel aan de Kruiskapel in Eksaarde, op de Hidden treasures fietsroute, valt moeilijk te weerstaan. En voor de meest romantische picknickplek van de Leiestreek moet je naar de Maaigemdijk: een onverharde weg van 1,3 kilometer met een hoge bomenrij langs de oevers van de Oude Leie. Weinig inspiratie om zelf je mandje te vullen? Foodbart verkoopt vanaf maart picknickmanden en ready to go picknickpakketten, inclusief een geruit dekentje en een klaptafel met stoeltjes. In voor een echte deluxe picknick? Dan zetten ze op de Maaigemdijk graag een gedekte tafel voor je neer.

Fiets langs de Maaigemdijk

maaigemdijk
Plof met je picknickmand neer op de Maaigemdijk.
De Lieve
Ga aan De Lieve op zoek naar een romantisch plekje aan het water.