8 wandelideeën voor op je bucketlist

8 wandelideeën voor op je bucketlist

Ga op avontuur dichtbij

Denk jij bij het woord 'avontuur' aan typisch bucketlist-materiaal zoals parachutespringen, wildkamperen in Scandinavië, bergbeklimmen of een safari in Afrika? Dan hebben we goed nieuws voor jou! Je hoeft helemaal niet je leven te riskeren of naar exotische landen te reizen om uit je comfort zone te komen en even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Avontuur vind je gewoon om de hoek, in Oost-Vlaanderen! Het enige wat je moet doen, is je wandelschoenen aantrekken. Wij lijsten 8 ultieme Oost-Vlaamse wandelervaringen op die zo op je bucketlist kunnen. 

1. Trotseer de hoogte

Zo van die wandelingen die je dagen later nog voelt in je benen. Waar je op tijd even moet blijven staan om van het uitzicht te genieten (of om op adem te komen, natuurlijk). Wie denkt dat je daarvoor naar de Ardennen, Oostenrijk of Zwitserland moet, kent onze Vlaamse Ardennen nog niet. Ook dicht bij huis kan je wandelingen maken waarop je flink wat hoogtemeters overbrugt.

De Muziekbos en Dwaallicht routes bijvoorbeeld, waarop je zo’n 250 meter stijgt en daalt. Mag het nog iets meer zijn? De Panorama en Langs de Hellingen van de Ronde wandelingen zijn de ultieme kuitenbijters op routen.be, elk goed voor maar liefst 450 hoogtemeters. Op de Panorama route kom je langs het hoogste punt van Oost-Vlaanderen, de Hotondberg. Op je wandeling langs de hellingen van de Ronde beklim je de Kortekeer. Deze één kilometer lange asfaltweg stijgt op sommige stukken tot 17%.

2. Laat je verrassen

Het ultieme avontuur? De controle loslaten en je laten verrassen! Dat kan met de Surprise Me-functie in onze wandelrouteplanner. Het is supersimpel:

  1. Open de wandelrouteplanner in volledige grootte.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op ‘Meer opties’.
  3. Verander de routemodus ‘Punt naar punt’ in ‘Surprise Me’.
  4. Kies het wandelknooppunt waar je je tocht wil starten.
  5. Geef aan hoeveel kilometer je wil stappen.

Et voila, de planner stelt je een wandeling voor. Gewoon even de knooppunten opschrijven of het GPX-bestand downloaden, en je bent klaar om op avontuur te vertrekken.

waasland_sintniklaas_fondatie van boudelo.jpg

3. Ga op safari

Oké, de big five zal je in Oost-Vlaanderen niet spotten. Maar ook dichtbij kan je tussen bijzondere dieren stappen die bucketlist-waardig zijn.

Move over, Schotland, want de typisch Schotse gallowayrunderen kan je ook gewoon bij ons bewonderen op de Galloway en Heidebos wandelroutes. In natuurgebied Burreken kan je exmoorpony’s zien, waarvan er wereldwijd nog zo’n 2000 voorkomen. Deze pony is daardoor meer bedreigd dan de bekendere orang-oetang, berggorilla en tijger. 

4. Maak een extra lange tocht

Een echte avonturier deinst natuurlijk niet achteruit voor een lange wandeltocht. Stel jezelf eens op de proef met een van onze wandelroutes langer dan 20 kilometer.

Zo kan je je wagen aan de Vlaamse Ardennen challenge. Op deze tocht van 23 kilometer lang maak je kennis met het Muziekbos en hop je over de taalgrens naar het ‘heksendorp’ Ellezelles. Gelukkig kom je onderweg veel gezellige volkscafés tegen waar je op adem kan komen. En de langste wandeling op routen.be? Dat is onze Taalgrens route. Maar liefst 36 kilometer lang, maar een echte parel voor natuurmensen. Op de planning: vier bossen, en een prachtig natuurgebied. Voor al die schoonheid moet je iets over hebben, toch?

Wil je liever nog even trainen voor je een lange wandeltocht onderneemt? In dit artikel lijsten we 9 tips voor je op!

5. Ga wandelen met een onbekende

Misschien wel het spannendste idee in deze lijst: ga eens op (vriendschappelijke) blind wandeldate. Want wandelen met iemand anders, dat schept een band. Tijdens het wandelen heb je vaak diepe gesprekken, en leer je elkaar echt goed kennen. Perfect om nieuwe vrienden te maken, dus. In Vlaanderen bestaan er heel wat Facebook groepen (Samen Wandelen is Leuker, Wandelmaatje gezocht) voor mensen die op zoek zijn naar wandelmaatjes. Kom volledig uit je comfort zone, word lid, en leer iemand nieuw kennen al wandelend. 

Wandelen in Zwalm

Nog op zoek naar de perfecte route om met een nieuw wandelmaatje te stappen? Wij verzamelden de 5 gezelligste wandelroutes die leuker zijn in gezelschap.

6. Ploeter door de modder 

Voorspelbare routes over verharde paden, die zijn niet aan jou besteed. Jij ploetert liever door de modder, en bent niet bang om je vuil te maken. Herkenbaar? Probeer dan eens één van onze wandelroutes uit die voor minstens 80 % over onverharde wegen gaan.

7. Ga back to basics

Op je bucketlist mag een nachtje kamperen in de natuur niet ontbreken, en daarvoor hoef je niet naar Scandinavië. In Oost-Vlaanderen kan je je tent gratis opzetten in 3 bivakzones, waar telkens een waterpomp en toilet aanwezig is. Helemaal back to basics, dus. Je nachtje kamperen kan je combineren met een wandelroute in de buurt.

Je vindt bivakzones in de Lembeekse Bossen en in het Drongengoedbos, het grootste aaneengesloten bos van Oost-Vlaanderen. Mag het nog avontuurlijker? In de bivakzone van het Stropersbos slaap je tussen de grazende paarden en runderen.
 

 

8. Ga plandelen

Wablief?! Plandelen, dat is de samentrekking van ‘wandelen’ en het Zweedse woord ‘plocka’, wat ‘verzamelen’ betekent. Plandelen is dus wandelen terwijl je onderweg afval opruimt. Wedden dat je de meest gekke dingen opraapt? Plandelen is trouwens niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je lichaam. Door steeds te stoppen om afval op te rapen train je meer spieren en verbrand je meer calorieën dan wanneer je gewoon wandelt.

Via de webshop van Mooimakers kan je gratis het materiaal bestellen dat je nodig hebt om te plandelen: een grijpstok, handschoenen, vuilniszakken en een fluohesje. Je vindt er ook de contactgegevens van gemeenten of steden om bijvoorbeeld speciale zwerfvuilzakken aan te vragen of afspraken te maken rond de ophaling van jouw gevulde zakken.